perjantai 19. syyskuuta 2014

Raskaus ja kahvi



Kahvi, tuo suuri nautinto elämässäni ja lepohetken paikka arjessani. Järkytyin raskauden alussa, kun tajusin, ettei kahvia suositella odotusaikana. Sushille, juustoille ja graavikalalle on helppo löytää korvaava makunautinto ja alkoholiton kuohuviinikin kelpaa, mutta kahville en vain ole löytänyt korvaajaa. En sen maulle enkä sille rentouttavalle tunteelle, kun kahvilassa saa höyryävän cafe au lait´n eteensä.

Neuvolasta saamani suosituksen mukaan kofeiinia voi raskausaikana nauttia 300 mg päivässä, mikä vastaa noin kolmea 1,5 desin kahvikuppia. Tähän lukuun lasketaan siis kaikki päivän aikana nautittu kofeiini esimerkiksi myös teestä tai suklaasta. Jäin hieman epäilemään neuvolan suosituksia, sillä terveydenhoitajamme totesi kahvista keskusteltaessa, että suomalaiset ovat kahvikansaa ja suositus on siksi yläkanttiin.Tiesin kyllä, että raskausajan ruokasuositukset ovat vahvasti kulttuurisidonnaisia, joten nyt halusin lisäfaktaa siitä, mitkä kahvin tieteelliset vaikutukset raskauteen ovat.

Yksi kiinnostava pohjoismainen tutkimus (klik) löytyi viime vuodelta. Tässä tutkimuksessa oli seurattu liki 60 000 norjalaisodottajaa ja arvioitu heidän kahvinjuontinsa ja raskauden etenemisen yhteyttä. Tutkimuksessa havaittiin, että runsaasti kahvia juoneet naiset synnyttivät lapsensa pienempinä kuin vain vähän kahvia nauttineet naiset. Kuitenkaan täyttä varmuutta kahvin vaikutuksesta syntymäpainoon ei pystytty osoittamaan.

Uskon, että tutkimustuloksia raskausajan kahvinjuonnista on moneen lähtöön. Samoin on suositusten laita, esimerkiksi Yhdysvalloissa kofeiinin saantisuositus on pienempi kuin meillä ollen 200 mg päivässä. Sinänsähän mitään erityistä syytä kofeiinin saannille raskaus aikana en ole kuullut olevan, joten totaalikieltäytyminen on myös perusteltua.

Itse olen valinnut kahvin juonnin jatkamisen. Kuin huonoa omatuntoa vähentääkseni olen tietoisesti rajoittanut nauttimani kahvin määrää. En ole aiemminkaan ollut suurkuluttaja, mutta pari kuppia kahvia on päivän aikana voinut kulua. Nyt olen tyytynyt yhteen kahviannokseen ja välillä tulee päiviä etten juo kahvia lainkaan. Muutos ei lopulta ole ollut vaikea, sillä olen panostanut määrän sijaan laatuun. Jo ennen raskauttakin olen sijoittanut aikaa ja vaivaa hyvän kahvin valmsitamiseen, mutta nyt olen vielä entistä tarkempi. Haluan, että harvat kahvihetkeni ovat täyttä nautintoa.

Toistaiseksi valintani tuntuu hyvältä. Keskitie sopii minulle kahvin osalta paremmin kuin puritaani kieltäytyminen. Jos olotilani pysyy hyvänä ja saan kahvista jatkossakin pienen ilon arkeeni, niin pitäydyn varmasti linjassani. Onnittelen kuitenkin teitä odottavat kanssasiskot, joilla mielenvoima on ollut vahvempi ja olette päässeet irti kahvin lumoista.

2 kommenttia:

  1. Itse olen juonut kahvia koko raskauden ajan, ja ilman syyllisyyden tuntoja (kaikesta muista jutuista niitä onkin ollut). Olen tosin vähentänyt kahvia yhteen, max kahteen kupilliseen, ja sen lisäksi juon ehkä 1-2 kupillista mustaa tai vihreää teetä. Olo ollut ihan loistava koko raskauden aikana.

    VastaaPoista
  2. Samoilla linjoilla siis! Tuo on mielestäni just hyvä linjanveto, että luottaa omaan olotilaan. Jos kahvi (tai joku muu ruoka-aine) ei keholle tai vauvalle sovi, niin eiköhän siitä jotain oireita tule. Ihan niinkuin ilman raskauttakin. Eli terve maalaisjärki, kehon kuuntelu ja kohtuus kunniaan.

    VastaaPoista